Imediat dupa admiterea în 1969 în Universitatea de Muzică (fostul Conservator „Ciprian Porumbescu“) la clasa de pian a doamnei profesoare Ana Pitis, pianistul si compozitorul (“Nebenspiel / Joc secund” pentru mezzosoprana si 6 instrumente, cvartetul de coarde “Tombeau de Enesco”, “Lunarul” - parafraza dupa Schoenberg si Giraud) CRISTIAN PETRESCU a putut emigra din Republica Socialista România datorita originii armene a familiei sale. Dupa o scurta sedere la Beirut, Liban, unde a debutat într’un recital la Universitatea Americană din Beirut, primeste în octombrie 1970 o bursă la Juilliard School din New York. În 1972 la New York Cristian Petrescu este distins cu premiul “Aram Haciaturian” rezervat pianistilor de origine armeana. În 1974,dupa încheierea cu un Master Degree a studiilor sale, primeste din partea “Cursurilor de vara pentru muzica contemporana”din Darmstadt o bursa pentru cursurile de pian din acelasi an cu pianistul german Aloys Kontarski. În august 1974 la încheierea cursurilor obtine Premiul “Kranichstein” al oraşului Darmstadt pentru interpretarea în prima auditie a “Klavierstueck”-ului nr.4 de Wolfgang Riehm şi a “Sonatinei pentru flaut şi pian“ de Pierre Boulez.
Din toamna anului 1974 primeşte o bursă de studii “post graduate” la Musikhochschule din Köln la clasa profesorului Aloys Kontarski (pian) şi Karlheinz Stockhausen (compozitie), fiind în acelasi timp şi asistent al clasei de violoncel a directorului de atunci al scolii, violoncelistul german Siegfried Palm. Între 1975-77 este asistent al clasei de compozitie a lui Karlheinz Stockhausen. În 1977 obţine diploma de “Konzertexamen” şi asistă timp de un an (1977-78) la cursurile de compoziţie ale lui György Ligeti de la Musikhochschule din Hamburg. În 1981 intră ca pianist solist, după o audiţie de intrare extrem de dificilă, în Ensemble Intercontemporain din Paris condus de Pierre Boulez, unde va ramâne pâna în 1986. După obţinerea în 1989 a cetăţeniei franceze se mută la Berlin, unde e invitat sa cânte cu membrii Orchestrei Filarmonice din Berlin un program dedicat exclusiv muzicii lui Enescu în concertul de deschidere a Sălii de muzica de cameră a filarmonicii (Kammermusiksaal). În 1994 Cristian Petrescu e invitat din nou de catre Filarmonica berlineza sa cânte în aceeasi sala un program dedicat muzicii unor compozitorilor maghiari (Bartók, Ligeti, Kurtág).
În 1998 Cristian Petrescu primeşte pentru înregistrarea sa pentru firma Harmonia Mundi a lucrarilor pentru pian de Enescu, premiul criticii pariziene “Le Diapazon d’or” precum si “Grand prix du disque” al Academiei pariziene a discului, “Charles Cros”.
Pianistul Cristian Petrescu va sustine un recital la Bucuresti, in cadrul stagiunii Filarmonicii "George Enescu", în Sala Mare a Ateneului Român.
Miercuri, 27 Aprilie 2011, 19:00 - 21:00, Sala mare Recital de pian CRISTIAN PETRESCU Program: Ludwig van Beethoven Bagatela în sol major, op. 126 nr. 126 nr. 1 Sonata în mi major, op. 109
Franz Liszt Sonetul de Petrarca nr. 104 Feux follets Valse oubliee nr. 1 Gnomenreigen Funerailles Nuages gris
Anton Webern Variaţiuni pentru pian op. 27
Modest Musorgski Tablouri dintr-o expoziţie |