• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Comunicat de presă - Mi...
Comunicat de presă - Mihail Jora 120 de ani

Filarmonica "George Enescu" anunta o seara muzcala camerala speciala dedicata implinirii a 120 de ani de la nasterea marelui compozitor roman Mihail Jora ( 1891 - 1971).

Concert cameral
Miercuri, 01 Iunie 2011,
19:00 - 21:00
Sala mare
Mihail Jora - 120 de ani

ILINCA DUMITRESCU - pian
GEORGETA STOLERIU – soprană
RALUCA OPREA – soprană

Program:
Suita “Joujoux pour Ma Dame”, op. 7, pentru pian
Patru cântece, op. 16, pe versuri de Tudor Arghezi
Sonatina op. 44, pentru pian
Cinci cântece, op. 53, pe versuri de Mariana Dumitrescu
Variaţiuni pe o temă de Schumann, op. 22, pentru pian

Comentariul GRIGORE CONSTANTINESCU

ILINCA DUMITRESCU „Personalitate artistică de anvergură internaţională, posesoare a unei tehnici de înaltă clasă ce îi permite să abordeze toate stilurile, genurile, şcolile şi limbajele sonore, necunoscând graniţe între clasic şi romantic, modern şi contemporan, Ilinca Dumitrescu este tipul de artist complet.” (Viorel Cosma, în: Lexiconul „Interpreţi din România” – vol. I, Bucureşti, 1996).
Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, absolvit în 1978 cu distincţia maximă „Diplomă de Merit”.
Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale.
Activitatea sa artistică se desfăşoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu calificativul maxim „summa cum laude”), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), muzeolog (între anii 1994 – 2006 a fost director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti), realizator şi producător TV (din 2007 este director – coordonator al Departamentului muzical din Televiziunea „România de Mâine” şi realizator al emisiunii „Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi”).
Deţine o discografie semnificativă, în România şi S.U.A,cu lucrări de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate în 1986 de către „ International Record Critics Award « , reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, , stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, cf. articolului « Cele mai bune articole ale anului » în « Journal de Genève », 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu ş.a.
Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo ( printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX – XXI.
De-a lungul timpului, Ilinca Dumitrescu a primit aprecierea constantă a criticilor de pretutindeni:
●„Personalitate artistică puternică şi originală…o autentică poetă a pianului.” („Muzica” , Bucureşti, 1986)
●„…Un mare succes pentru admirabila pianistă Ilinca Dumitrescu, strălucită reprezentantă a artei interpretative româneşti.” (Roma, 1999)
●„Ilinca Dumitrescu – o pianistă extraordinară.” „Publicul, vizibil emoţionat, a părăsit sala cu convingerea de a fi avut prilejul să cunoască o mare pianistă, care ştie să-şi desfăşoare toată elocinţa pianistică mereu în slujba muzicii” (Buenos Aires, 1998)
●„Ilinca Dumitrescu este o interpretă de rafinată sensibilitate”. „Scarlatti interpretat de Ilinca Dumitrescu nu este cu nimic mai prejos decât cel al colegilor săi de calibrul unor (Maria) Tipo, Haskil sau chiar însuşi Horowitz” (Ciudad de Mexico, 2000).
●„Ilinca Dumitrescu – immense artiste”. (Nantes, 2001)
●„Un recital de pian excepţional” „…talentul şi capacitatea acestei mari artiste, dotată cu o memorie ieşită din comun”. („Muzica”, Bucureşti, 2003)
●„Un recital de pian magnific” (Tokio, 2003)
Cu ocazia centenarului naşterii (1991), Ilinca Dumitrescu a realizat în premieră integrala creaţiei pentru pian a lui Mihail Jora. În anul 1995 primeşte Premiul Academiei Române pentru vol. I „Mihail Jora – STUDII ŞI DOCUMENTE” (Ed. Muzicală, Bucureşti), iar în anul 2006 obţine Doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu tema „Mihail Jora – Creaţia pentru pian şi scriitura pianistică”.
A interpretat de nenumărate ori lucrări ale maestrului (pentru pian solo, lieduri, muzică de cameră), în ţară sau în turneele din străinătate (SUA, Cehia, Federaţia Rusă, Germania ş.a.).

Soprana GEORGETA STOLERIU a studiat pianul la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” şi a absolvit Academia de muzică din Bucureşti la clasa de canto a profesoarei Iolanda Mărculescu. În Germania, la Weimar, s-a perfecţionat cu Lotte Fischer. Încă de la începutul carierei sale s-a dedicat interpretării muzicii vocal-simfonice şi camerale. Repertoriul său include oratorii, cantate, arii, lieduri şi opere, de la Monteverdi, Purcell şi Pergolesi până la Rossini, Grieg şi Mahler. Este laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale: „J. S. Bach” - Leipzig, 1976, Premiul „Flacăra” - 1995, deţine medaliile „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” - 1995, „Hariclea Darclée”, „Tristan Tzara” - 1996. A participat la festivaluri internaţionale printre care: Bydgoszcz - Polonia, 1972, Zadar - Yugoslavia, 1977, Sans Souci - Potsdam şi Bremen, Germania, 1988, Milwaukee, Wisconsin - SUA, 1992, Santander - Spania, 1995, Céske Budéjovice - Cehia, 1997. În activitatea concertistică a colaborat cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională a Radiodifuziunii, Orchestra „Musica Rediviva”, formaţiile camerale „Ricercare” şi „Camerata”. A întreprins turnee în Polonia, Bulgaria, Ungaria, Yugoslavia, Slovacia, Spania, Elveţia, Olanda, Germania, Italia, Cehia, Republica Moldova, Maroc, SUA, Franţa, Portugalia. Activitatea sa didactică se evidenţiază prin peste 60 de premii internaţionale obţinute de studenţii pe care îi îndrumă la clasa de canto de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A susţinut de asemenea cursuri de măiestrie în România, Cehia şi SUA. Solista a prezentat peste 80 de lucrări în primă audiţie şi are peste 3800 de minute de înregistări la Radio, pe lângă înregistrările discografice. A fost invitată în juriul unor concursuri internaţionale, printre care „George Enescu” (Bucureşti), „Primăvara la Praga”, Malmö şi Belgrad. Este iniţiatoarea bursei de studii „Iolanda Mărculescu”. Georgeta Stoleriu este cunoscută publicului din ţară şi din străinătate şi din evoluţiile cu ansamblul „Studioul de muzică veche” pe care îl conduce şi în cadrul căruia este solistă, asigurând şi partiturile de percuţie şi lăută.

Născută în 1977, soprana RALUCA OPREA a urmat studii de pian şi apoi de canto la Liceul de muzică „Dinu Lipatti”. În cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti a urmat cursurile secţiei de canto, apoi cursurile postuniversitare de master şi de doctorat, încheiate în 2007 cu acordarea titlului de doctor. Este colaborator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” al Operei Naţionale Bucureşti, solistă a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti şi colaborează frecvent cu Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”. În 2009 a participat cu Opera Comică pentru Copii la turnee în Tunisia şi Canada, în lucrări de Bach, Offenbach şi Puccini. În 2011, i-a fost acordat Premiul Aniversar al revistei Melos de către Forumul Muzical Român. A fost invitată să participe la numeroase festivaluri, la Sibiu, Constanţa, Bucureşti. A susţinut recitaluri, concerte şi spectacole la Ateneul Român, Palatul Mogoşoaia, Muzeul Naţional Cotroceni, Sala „Dalles”, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale”, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare. În 2003 a primit Premiul special al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor muzicali din România „Mihail Jora”.