• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Comunicat de presă - Or...
Comunicat de presă - Orchestra simfonica a Filarmonicii din Sibiu in turneu la Bucuresti

Melomanii bucuresteni au din ce in ce mai rar ocazia sa asculte alte orchestre simfonice din tara. Conditiile financiare ale unui turneu sunt extreme de dificile si depasesc cu mult limitele unui buget de austeritate. De aceea, Filarmonica “George Enescu” anunta cu bucurie concertul pe care Orchestra simfonica a Filarmonicii din Sibiu il va sustine la Ateneul Roman Sambata, 4 Iunie la ora 19 in ciclul “Tineri pentru tineri”

Pentru Sibiu, oras cu o existenta de peste opt secole si punct de convergenta a numeroase influente economice si spirituale, manifetarile muzicale au constituit permanent o parte integranta a vietii citadine.

Inca in secolul al XVI-lea aici functiona una din primele scoli europene de orga, fondata de Heronymus Ostermayer, iar arhivele orasului detin partituri semnate de compozitori din secolele XVII si XVIII. Incepand cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte sustinute de o orchestra profesionista. In 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera “Rapirea din serai”, iar in 1800, oratoriul “Creatiunea” de J. Haydn.

Pe parcursul secolului al XIX-lea au concertat la Sibiu mari muzicieni europeni: Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Richard Strauss s.a. aceasta activitate muzicala fiind sustinuta si continuata de societati culturale romanesti sau germane pana spre mijlocul sec. XX.

In contextul existentei unui insemnat numar de muzicieni si a unui conservator de muzica, ca si a unei indelungate traditii in domeniul interpretarii simfonice si de opera, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinta Filarmonica de Stat Sibiu, institutie profesionista de spectacole si concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existenta ca institutie de stat a prezentat mii de concerte simfonice si de muzica de opera, asimiland un vast repertoriu simfonic si liric. Nenumarate cronici din ziare si reviste romanesti si straine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodata calitatea inregistrarilor pentru radio si televiziune, pentru disc si CD. De asemenea, un mare numar de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atat in tara, cat si in strainatate - in Franta, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Impreuna cu orchestra sibiana au concertat celebri interpreti romani si straini, intre care pot fi mentionati: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha (Romania), Monique de la Bruchollerie si Jean Jaques Thiollier (Franta), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazar Berman, Dimitri Baskirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elvetia), Monserrat Caballe (Spania), alaturi de multi altii.

Incepand cu stagiunea de concerte 2004-2005 noul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala THALIA. Construita in anul 1787 de Martin Hochmeiester, sala a fost distrusa de-a lungul timpului de doua incendii. Consiliul Judetean Sibiu a reluat activitatea de restaurare a edificiului in anul 1990, inaugurarea oficiala avand loc in acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu ocazia concertului din 7 octombrie 2004.

Tineri pentru tineri
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 19, Ateneul Roman
Filarmonica din Sibiu
Dirijor: DANIEL ENĂȘESCU
Solist :TOMA POPOVICI

Program:
Gioachino Rossini
Uvertura la "Scara de matase"

Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul nr. 25 pentru pian și orchestră, în do major, KV 503

Antonin Dvorak
Simfonia nr. 7, în re minor, op. 70

Daniel Enăşescu s-a născut la Bucureşti în anul 1981 într-o familie de muzicieni. A absolvit cursurile liceului de muzică "George Enescu" la clasa de pian a profesoarei Gabriela Enăşescu. Activitatea sa din această perioadă include participări la concursuri, recitaluri şi concerte aflate sub patronajul liceului sau al filarmonicii "George Enescu", apariţii la televiziune, turnee în străinătate (Italia - Roma, Troina – 1994/1995). Fascinat de bogăţia şi frumuseţea ansamblului orchestral şi de arta dirijorală, a fost încurajat şi îndrumat de tatăl său, violonistul Dan Enăşescu în descoperirea repertoriului simfonic. Între anii 2000-2005 a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti - specializarea dirijat orchestră, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi, iar un an mai târziu absolvă cursurile de Studii Aprofundate, perfecţionându-se sub îndrumarea maestrului Horia Andreescu. Până la această dată, a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din Giurgiu, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Craiova, iar din afara ţării cu North Czech Philharmonic Orchestra (Teplice), Highlands Chamber Philharmonic Orchestra (Jihlava) şi Palmhouse Players (Londra). A dirijat pe scena Ateneului Român, în cadrul unui proiect al Filarmonicii „George Enescu”. A fost apreciat în mod special de orchestră şi public, în cadrul cursurilor de perfecţionare susţinute de dirijorul Charles Olivieri-Munroe. Este laureat al Concursului de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti 2010, iar în iulie 2010 dirijează un concert în Cehia, prilejuit de comemorarea a 150 de ani de la naşterea compozitorului şi dirijorului Gustav Mahler. Calităţile sale au fost remarcate de asemenea de către maeştrii Cristian Mandeal şi Neville Marriner, care l-au recomandat cu o deosebită căldură şi generozitate. Extrase din presă : „Daniel Enăşescu are un potenţial imens în muzică.....este înzestrat cu auz de excepţie, cu sensibilitate.....are o intelectualitate muzicală precoce şi, în pofida vârstei, transmite enorm din interiorul său orchestrei.....” (Constantin Ilie, Gazeta de Sud) „Daniel Enăşescu – ferm şi explicit în relaţia cu orchestra şi soliştii” (Anca Florea Festivalul „Tinere talente” Râmnicu Vălcea – ediţia XXVI) „Tânărul dirijor Daniel Enăşescu a demonstrat că posedă o gestică expresivă clară şi elegantă, o logică impecabilă şi inspirată muzicalitate.....o gradare emoţională perfect stăpânită, fără excese şi efecte de suprafaţă.....are calităţi dirijorale extrem de promiţătoare..... muzician inteligent şi elevat, care a impresionat publicul craiovean prin perfecţiunea gesticii şi o desăvârşită comuniune cu orchestra” (George Mitricof, Indiscret) „Momentele de specială atracţiozitate au fost oferite de inteligenţa cu care se apropie de muzică, cu care îşi stabileşte relaţia în ansamblu dirijorul Daniel Enăşescu, muzician aflat la începutul unui temerar parcurs.” ( Dumitru Avakian, România literară)

Toma Popovici: Absolvent al liceului de muzica “Dinu Lipatti”din Bucuresti , sub indrumarea doamnelor profesoare Sanda Bancea, Ludmila Popisteanu si Lucia Teodorescu, si licentiat al Facultatii de Interpretare Muzicala a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa doamnei profesor universitar doctor Dana Borsan, Toma Popovici a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts in cadrul Universitatii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum si Tong-Il Han. In prezent este profesor asociat si doctorand al Universitatii de Muzica din Bucuresti. Toma Popovici a obtinut premii la numeroase concursuri nationale si internationale, cele mai importante fiind premiul intai al concursului international “Dinu Lipatti”, Bucuresti (1997), premiul intai la concursul international Waki-Osaka, Japonia, 1996, premiul intai la “Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston, 2001, precum si locul intai la olimpiadele nationale de la Baia Mare, 1991, Constanta, 1994, premiul al treilea la concursul national “Dinu Lipatti”, Bucuresti, 1993 si premiul fundatiei Bianca, in cadrul Festivalului si Concursului “Ionel Perlea” de la Slobozia, 2009. In anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali “Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistica. Activitatea concertistica s-a concretizat prin prezenta la Festivalul International George Enescu, 1998, Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, in 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, precum si prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Filarmonicile din Bacau, Botosani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Giurgiu, Ramnicu Valcea, Pitesti. Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea. Membru fondator al trioului Tancrede, Toma Popovici a concertat alaturi de Jesse Levine, Alexandre Lecarme, Laurent Chatel, Artur Lukomyanski, Jan-Muller Szeraws. Deasemenea, a colaborat cu artisti precum Gabriel Croitoru, Adrian Duminica, Mihai Ghiga, Mira Wang, etc. Toma Popovici realizeaza frecvent inregistrari pentru Societatea Romana de Radiodifuziune si a inregistrat intre 2004 si 2007 o serie de cinci discuri pentru compania Hammond GMAC.