• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Comunicat de presă - Re...
Comunicat de presă - Recital de lieduri

Sunt rare ocaziile in care melomanii pot asculta cicluri integrale de lieduri schubertiene. Cunoscatorii isi amintesc de mari interpreti romani de lied – printre ei Dan Iordachescu, George Crasnaru, Ionel Pantea, Ion Piso - care au excelat in interpretarea celebrelor miniature vocale. Duminica 12 iunie la ora 19, doi interpeti cu incarcata biografie artistica, propun integrala ciclului “Frumoasa morarita” intr-un recital cameral ambitios.

Filarmonica „George Enescu”
Sala Mare a Ateneului Român
Duminică 12 iunie 2011, ora 19
Recital de lieduri

SZILÁGYI ZSOLT – tenor
ILINCA DUMITRESCU – pian

SCHUBERT
Ciclul „Frumoasa morăriţă” op. 25 (D. 795) pe versuri de Wilhelm Müller
Comentează muzicologul GRIGORE CONSTANTINESCU

Biroul de presa

Szilágyi Zsolt. Născut în Alba lulia, la data de 8 aprilie 1946, într o familie de intelectuali cu preocupări muzicale (tatăl profesor de geografie ştiinţe naturale, iar mama - organist al Catedralei romano catolice din localitate), Szilágyi Zsolt urmează şcoala elementară în oraşul natal, studiile liceale făcându le în oraşul Deva.
Între anii 1963 1965 studiază muzica la Institutul Pedagogic din Târgu Mureş, studii pe care le continuă în perioada 1965 - 1970, la secţia de pedagogie muzicală a Conservatorului de muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde urmează şi studii paralele de canto cu profesorul Emil Mureşan.
În anul 1977 urmează cursurile de specializare în lied (Schubert) la Weimar, iar în anul 1981 - cursurile de muzică barocă (la Innsbruck). După o scurtă perioadă în care a fost angajat ca solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, începând din anul 1972 se stabileşte în oraşul Sfântu Gheorghe, unde predă canto, teoria şi istoria muzicii la Şcoala de Arte, al cărei director este de mai mulţi ani. Obţine Premiul al II-lea la ediţia din 1980 a Concursului de cvartete vocale de la Geneva, ca membru al Cvartetului “Orfeu” al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti.
Începând din anul 1968 şi până în prezent susţine numeroase recitaluri de muzică preclasică, clasică, romantică şi modernă, iar din 1973 colaborează cu diverse filarmonici din ţară în interpretarea unor lucrări vocal simfonice. Marea parte a repertoriului de lied a fost imprimată la Studioul teritorial de radio Târgu Mureş, acompaniat fiind la pian de soţia sa, pianista Szilágyi Maria. A susţinut concerte ca solist vocal în Germania, Franţa, Danemarca, Polonia, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, ex-Cehoslovacia, Italia, Austria, ex-lugoslavia, Spania, Turcia etc.
Membru fondator al Corului de cameră “Vox Humana” din Sfântu Gheorghe, al cărui dirijor şi solist este de la înfiinţare (1972) şi cu care susţine concerte şi întreprinde turnee în ţară şi străinătate, Szilágyi Zsolt a obţinut numeroase premii naţionale şi prestigioase distincţii la concursurile corale internaţionale de la Gorizia (Italia 1979), Arezzo (Italia 1982), Atena (Grecia - 1996), Medalia de Aur şi Premiul pentru dirijat la Barcelona (Spania 1999), Premiul I şi Medalia de Bronz - Rhodos (Grecia, 2001). Cu acest cor a susţinut numeroase concerte în Olanda, Belgia, Germania, Austria, Italia, Franţa, Ungaria, Slovacia, Marea Britanie etc.

Ilinca Dumitrescu „Personalitate artistică de anvergură internaţională, posesoare a unei tehnici de înaltă clasă ce îi permite să abordeze toate stilurile, genurile, şcolile şi limbajele sonore, necunoscând graniţe între clasic şi romantic, modern şi contemporan, Ilinca Dumitrescu este tipul de artist complet.” (Viorel Cosma, în: Lexiconul „Interpreţi din România” – vol. I, Bucureşti, 1996).
Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, absolvit în 1978 cu distincţia maximă „Diplomă de Merit”.
Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care “Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana”, 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene). Activitatea sa artistică se desfăşoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu calificativul maxim „summa cum laude”), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), muzeolog (între anii 1994 – 2006 a fost director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti), realizator şi producător TV (din 2007 este director – coordonator al Departamentului muzical din Televiziunea „România de Mâine” şi realizator al emisiunii „Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi”).
Deţine o discografie semnificativă, în România şi S.U.A, cu lucrări de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate în 1986 de către „ International Record Critics Award” , reunit la New Yok, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, cf. articolului ”Cele mai bune discuri ale anului” în „ Journal de Genève”, 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu ş.a.
Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo ( printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen, Enescu, Jora), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX – XXI.
De-a lungul carierei, Ilinca Dumitrescu a susţinut memorabile recitaluri de lieduri, în compania unor cântăreţi ca Valentin Teodorian, Georgeta Stoleriu, Leontina Văduva, Sanda Şandru, Pompeiu Hărăşteanu, Szilágyi Zsolt (programe de autor Mozart, Schumann, Schubert, Enescu, Jora). A mai colaborat de asemenea în diverse concerte cu David Ohanesian, Martha Kessler, Cleopatra Melidoneanu, Steliana Calos, Dan Iordăchescu, Adina Iuraşcu, Anne Petrie (SUA), Vladimir Popescu – Deveselu, Sorina Munteanu, Raluca Oprea şi mulţi alţii.