• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Comunicat de presă - Rec...
Comunicat de presă - Recital Ruxandra Donose

Numele mezzosopranei Ruxandra Donose apare pe afişele celor mai mari teatre lirice din lume – de la Covent Garden din Londra, Opera din Paris şi Wiener Staatsoper la Deutsche Oper Berlin, Metropolitan din New York şi Opera din San Francisco… Cenuşereasa, Carmen, Norma, Werther, Cavalerul rozelor, Idomeneo sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale. Cîntăreaţa se remarcă printr-un deosebit timbru al vocii – pe care îl păstrează chiar şi atunci cînd vorbeşte! – şi printr-o inteligenţă fantastică în interpretare, inteligenţă dublată de sensibilitate şi forţă de expresie. In urmă cu multi ani, la început de carieră, Ruxandra Donose a apărut pe scenă interpretînd în aceeaşi seară un concert pentru pian şi un grupaj de arii din operă.

Cantăreţul instrumentist are certe avantaje, el abordează muzica din interior, îi cunoaşte secretele şi legile pe care pliază apoi latura teatrală a rolului. Artist complex, Ruxandra Donose are, în ansamblul rolurilor sale, şi capodopere ale repertoriului vocal-simfonic şi de lied. In recitalul pe care il va sustine la Ateneul Român, duminica 26 iunie a.c. Ruxandra Donose, alaturi de pianistul Horia Mihail, propune un frumos si interesant repertoriu.

Biroul de presa

Recital de lied
Duminica, 26 Iunie 2011, 19:00 - 21:00 Sala mare
RUXANDRA DONOSE - mezzosoprană
HORIA MIHAIL - pian

Program:
Nicolae Bretan
Cucule, de ce nu vii
Rea de plată
Şi dacă ramuri bat în geam
O, vin pe mare
Stelele-n cer

Vasile Donose
Mă chiamă iar
Lumini şi umbre
Timpul iubirii

Felicia Donceanu
Din ciclul "Odinioară", pe versuri de George Bacovia

Dan Dediu
Ciclul "Jocul morţii şi al vieţii", pe versuri de Ion Bogdan Ştefănescu

Şerban Nichifor
Trandafirul negru

Robert Schumann
Ciclul "Frauenliebe und Leben", op. 42 (Dragoste şi viaţă de femeie)

Gustav Mahler
Din ciclul "Des Knaben Wunderhorn" (Cornul fermecat al băiatului)

“Ciclul de Schumann Dragoste si viata de femeie este una dintre capodoperele absolute ale repertoriului clasic de lied. Daca vorbim despre Carmen ca despre un rol de capatai, acel rol pe care orice mezzosoprana viseaza sa-l cante, ei bine, Dragoste si viata de femeie este acel ciclu de lieduri pe care orice femeie viseaza sa il cante. Este lucrarea in care artista are prilejul de a interpreta un “arc” peste viata unei femei, din momentul in care se indragosteste pentru prima oara, casatoria, primul copil, si pana la durerea pierderii omului iubit. Este o partitura de mare subtilitate dar si anvergura. Este nu numai o ocazie de a simti si comunica emotii intense atat de diferite dar si de a te confrunta ca artist si ca spectator deopotriva, cu o culme a scriiturii clasice/romantice de lied.
Ciclul Baiatul cu cornul fermecat de Mahler, este o alta capodopera, facand parte de asemeni din repertoriul de varf al liedului romantic, fara indoiala dintre cele mai cunoscute. Fiind concepute initial ca lieduri cu orchestra, ele au parte de o desfasurare vocala ampla. Varianta pe care o prezentam la Ateneu, este preluata din noua editie critica a integralei Mahler aparute in anul 2007, dupa manuscrisele in care el insusi a rescris acompaniamentul pentru pian. Textele sunt inspirate din folclor, avand adeseori cuvinte in dialect. Unele sunt jucause ,altele ironice, si altele cu adevarat dramatice. Toate insa fara exceptie beneficiaza de o melodicitate remarcabila. Am introdus in recitalul meu si lieduri romanesti la care tin foarte mult. Liedurile lui Nicolae bretan sunt adunate déjà pe un compact disc. Am inregistrat acest CD cu mare placere, pentru ca am regasit in aceasta muzica o apropriere foarte directa si emotionala de poeziile clasice din creatiile lui Eminescu, Cosbuc sau Goga, reprezentate prin linii vocale de mare melodicitate.Voi canta deasemeni lieduri contrastante de Felicia Donceanu, Dan Dediu sau Serban Nichifor.”
(Ruxandra Donose)

Pianistul Horia Mihail a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti cât şi cu Orchestra Naţională Radio. În Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams şi Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. „Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar”, se scrie în ziarul Boston Globw, după una din apariţiile sale.
Horia Mihail a susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră în România, Italia, Anglia, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda şi Statele Unite. A colaborat cu artişti cunoscuţi precum Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Alexandru Tomescu, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Răzvan Suma şi Nathaniel Rosen. Mihail a participat la câteva ediţii ale Festivalului Internaţional al Muzicii Noi din Bucureşti, la Festivalul Internaţional „George Enescu”, festivalurile din Spoleto şi Assisi (Italia), precum şi în importanta serie.
După o perioadă de trei ani în care a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail s-a întors în toamna lui 2002 în România unde este solist al Filarmonicii de Stat din Braşov, membru al Romanian Piano Trio alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma şi profesor asociat la Universitatea Transilvania. În fiecare vară este invitat ca profesor la Festivalul internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.