• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Concert cameral vioară ...
Concert cameral vioară şi chitară

Filarmonica “George Enescu” anunţă un concert cameral susţinut de violonista Anda Petrovici si chitaristul Bogdan Mihăilescu. În program figurează şi o primă audiţie absolută, o lucrare datată 2011 şi compusă de Anna Veismane:

“Ciclul de trei piese, Hidden Dragons/ Balaurii ascunsi, scris în 2011, este dedicat minunatului duo român, Anda Petrovici și Bogdan Mihăilescu, cu toată stima pentru entuziasmul și generozitatea dovedite în tălmăcirea muzicii mele. Povestea vorbește despre confuzie, dezamăgire, întîlnire și înțelegere, ca despre lumea mistică a femeii.
I. – No Response (Niciun răspuns) -, dialogul dintre vioară și chitară nu dă nicio soluție și nu are niciun limbaj comun. Fiecare instrument este mai degrabă independent, ca un solist. Pasajele care zboară fără constrîngeri și libertatea limitată sînt caracteristice ambelor instrumente, dar mai ales pentru chitară.
II. - Hidden Dragons (Balaurii ascunși) - este mai poetică și descoperă secrete ale dorinței și voinței noastre. Urîciunea și răul pot părea frumoase și încîntătoare - ca o melodie și armonie minunate, în care, însă, este prezentă o doză de tensiune interioară. Culorile sunetelor și mijloacele tehnice folosite (atingerea coardelor cu un cercel!) sînt asociate cu lumea mistică și secretă a femeii.
III.- A Response (Un răspuns) - este ca un acord, ca o înțelegere. Vioara și chitara sînt solidare și unite într-o singură tactare și un singur ritm, se completează una pe cealaltă și realizează împreună puterea expresivă și emoțională a muzicii.”

Ateneul Român, Sala mică
Duminică, 26 februarie, ora 19
CONCERT CAMERAL
ANDA PETROVICI – vioară
BOGDAN MIHĂILESCU - chitară
Program:
A. Diabelli: Duo în Re major pentru vioară și chitară
N. Paganini: Șase sonate pentru vioară și chitară, op. 2
A. Veismane: Hidden Dragons (2011, p. a. a)
Lucrarea Hidden Dragons este o comanda a Latvian Cultural Foundation.
M. D. Pujol: Suita Buenos Aires

Anda Petrovici s-a născut la Bucureşti, pe 25 martie 1954. La absolvirea cursurilor Liceului de muzică George Enescu, la clasa prof. Aniela Beldi, este şef de promoţie. În 1977, după studiile la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu din Bucureşti, la clasa prof. Ştefan Gheorghiu, este din nou şef al promoţiei de violonişti. În acelaşi an, participă la Cursurile de măiestrie de la Glasgow, unde lucrează cu renumiţii profesori Klaus Assmann şi Gustav Marschner.
Anda Petrovici este laureată a Concursurilor naţionale ale tinerilor interpreţi (Bucureşti, 1969 şi 1973), a concursului internaţional Primăvara la Praga (1976) şi a celor două concursuri Vaclav Huml de la Zagreb (1977 - când a obţinut premiul special al juriului prezidat de Henryk Szeryng - şi 1981). Imediat după terminarea studiilor superioare, ea devine membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu, iar în 1978 este unul dintre fondatorii Trioului Pro Arte, formaţie care ajunge să fie, în 2009, ansamblul cameral oficial al Filarmonicii bucureştene.
Împletind în chip armonios activitatea în cadrul orchestrei cu cea de solist concertist şi de muzician de cameră, Anda Petrovici a participat la numeroase turnee şi festivaluri internaţionale în Europa şi Extremul Orient. Nu o dată, critica a consemnat elogios interpretările sale. În acelaşi timp, a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea şi Televiziunea Română, discuri LP pentru Electrecord, discuri compact pentru BMG şi DVDs pentru AIX Records.
Din 1989, Anda Petrovici este concertmaestru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu, fiind prima femeie în această funcţie de la înfiinţarea orchestrei în urmă cu peste 140 de ani.
În anul 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul cultural în grad de Comandor.
În iunie 2009, Anda Petrovici a primit titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, susţinând Teza de doctorat intitulată Concertmaestrul: perspectivă diacronică şi postulat artistic.
Anda Petrovici cântă pe o vioară Gennaro Vinaccia (cca. 1770).

Bogdan Mihǎilescu s-a nǎscut la Bucureşti pe data de 14 iunie 1959. Începe sǎ studieze vioara la Liceul de muzicǎ Dinu Lipatti din Bucureşti şi continuǎ cu studiul chitarei clasice la Şcoala de artă din Bucureşti, cu profesorul Adrian Ionescu, şi la cea din Cluj-Napoca, cu profesorul Valentin Farcaş, obţinând Diploma de absolvire cu nota maximǎ.
În 1984, câştigǎ Marele Trofeu al Concursului naţional de chitară clasicǎ de la Sinaia, ce constă într-o chitarǎ de concert construitǎ de Roman Boianciuc. În urma acestui succes, începe o intensă activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie. De asemenea, realizeazǎ înregistrǎri în studiourile de radio, televiziune şi artǎ cinematograficǎ din România.
Devenit membru al Asociaţiei oamenilor de artă din Instituţiile teatrale şi muzicale din România (1986), obţine calificativul maxim la examenul de atestare organizat de Ministerul Culturii.
În perioada 1997–2006, Bogdan Mihăilescu se perfecţioneazǎ la Londra descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, şi participând în mod regulat la şedinţele de master class din cadrul Royal Academy of Music. În acelaşi timp, duce în biblioteca prestigioasei instituţii de învăţământ londoneze şi o intensǎ activitate de cercetare a literaturii camerale cu chitarǎ.
Meritele sale chitaristice, socotite a fi ale unuia dintre importanţii promotori ai chitarei clasice în România, sunt menţionate de reputata revistǎ Guitar International în numǎrul sǎu din februarie 1987. Bogdan Mihăilescu cântǎ pe o chitarǎ RAMIREZ Especial clasa I-a, pe care a selectat-o personal la Madrid, chiar din atelierul celebrului lutier, în 1995.

Anna Veismane (1976) a început studiul muzicii la Școala de muzică E.Darzins din Letonia, cu profesorii Pēteris Vasks si Imants Zemzaris. A continuat studiul compoziției la Academia de muzica J.Vitols din Riga, cu Romualds Kalsons si Juris Karlsons, absolvind și cursurile de masterat.
A participat la master classes cu John Woolrich, Klas Torstensson, David Lang, Par Lindgren, Tapio Tuomela (Young Composers Mastercourses în Letonia), Yannis Kyriakides (Music Laboratory The Process în Lituania) și Jonathan Harvey (festivalul Time of Music din Finlanda).
Anna Veismane a obținut premiul al III-lea la Young Composers Choir Composition Competition organizat de Radio Letonia.
Compozițiile Annei Veismane au fost interpretate de Orchestra simfonică Națională din Letonia, Liepaja Symphony Orchestra, Letonia Radio Choir, ansamblurile Altera Veritas și Tampere Raw, cvartetul de coarde ConTempo, acordeonistul Timo Kinnunen, pianista Dora Petery, mezzosoprana Ieva Parša, muzicienii de jazz Intars Busulis si Deniss Paškevičs etc.
A scris și muzică de film și teatru. Muzica Annei s-a cantat în Letonia, Lituania (festivalul Druskomanija), Finlanda (Hetta Music Event, festivalul Time of Music), Japonia (festivalul Creative), Estonia, Germania si România.
Având un mare interes pentru promovarea tinerilor compozitori, Anna Veismane a organizat Concursul internațional Saules krasts (The Sun Beach).
Anna Veismane este și pianistă. Inovatorul duo Oneplusone a fost fondat de Anna Veismane și Timo Kinnunen în 2009.
În prezent, munca ei este focusată pe teatralitatea interpretării muzicale, pe interacțiunea dintre artiști și audiență, precum și pe improvizație.