• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Concert cameral si lansar...
Concert cameral si lansare de carte

Filarmonica “George Enescu” anunţă în seara zilei de sambata, 25 februarie, un concert cameral precedat de o lansare de carte. Flautist Ion Bogdan Ştefanescu lansează la ora 18, 30 in foaierul Ateneului Roman, cel de al treilea volum de versuri intitulat Cuvatul de trecere ( editura Tracus Arte, Bucureşti). Participă poeţii Cornelia Maria Savu, Dan Mircea Cipariu şi editorul Ion Cristescu. Volumul prezentat în condiţii grafice de lux( grafica Mircea Dumitrescu) este însoţit de doua cd-uri ce conţin integrala sonatelor pentru două flaute de Telemann – interpreţi Ion Bogdan Ştefănescu şi Takashi Saito. La ora 19, în Sala mare a Ateneului Roman va începe un concert cameral.

Sambata, 25 Februarie 2012, 19:00 - 21:00 Sala mare
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU - flaut
ION IVAN RONCEA - harpă
VERONA MAIER - pian
Program:
Jean - Baptiste Krumpholz
Sonata în sol major
Christoph Willibald Gluck
Dansul spiritelor binecuvântate
Gaetano Donizetti
Sonata
Ulpiu Vlad
Lumină pentru viitor
Anonim englez
Variaţiunile Greensleeves
Pietro Morlacchi
Păstorul elveţian
Jules Massenet
Meditation
Jacques Ibert
Antract

ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU, născut în 1969, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în 1993, la clasa profesorului Virgil Frâncu. S-a specializat cu Alain Marion (Nissa - 1990); Pierre-Yves Artaud (Darmstadt - 1990); Wolfgang Schultz (München - 1992); James Galway (Veggis - 1995; Regio Emilia - 2003) şi a obţinut titlul de Master of Music în 1995, la University of Illinois at Urbana-Champaign (SUA), profesorul său fiind flautistul englez Alexander Murray. În 2002 a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. De la debutul ca solist în 1983 până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a susţinut o bogată activitate concertistică, evoluând în concerte şi recitaluri în Anglia, Franţa, Spania, Cehoslovacia, Coreea de Nord, Germania, Olanda, Japonia, SUA. A participat la Festivalul internaţional „George Enescu”, ediţiile 1995, 2003 şi 2005 - an în care apare în dublă ipostază de solist şi dirijor, alături de Orchestra de Cameră Radio; Festivalul tineretului - Phenian, Coreea de Nord (1989); Darmstadt (1990); Congresul Internaţional al flautiştilor, München (1991) şi Kansas City (1994); Săptămâna Internaţională a Muzicii Contemporane, Bucureşti, toate ediţiile; Wien Modern (2004); Festivalul Profil, Bucureşti (2005 şi 2006); Music Fest, Luxemburg (2005); festivalurile desfăşurate la Mannheim, München - Gasteig, Strasbourg; Festivalul Steingreber, Bayreuth (2006); Zeit für Neue Musik, Bayreuth (2006). Este laureat cu Premiul I la Concursul „Concertino” (Praga, 1986) şi cu Diploma de onoare la Concursul „G. B. Viotti” (Vercelli, Italia, 1984). Deţine premiul „Cella Delavrancea” pentru merite în cultură (1991), Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia (2003), Medalia „Meritul cultural” (2004), Premiul UCMR pentru interpretare solistică (2007). A participat, ca interpret, în numeroase spectacole printre care Agamemnon, regia Tine Madsen (Danemarca, 2003), Şapte prinţese, regia Nullo Facinni, (Danemarca, 2004), Amanţii însângeraţi, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Naţional Bucureşti (2004), Mahan - muzică de balet, Bamberg, Germania, 2005, ilustraţie muzicală live de Violeta Dinescu pentru filmul Tabu, regia F. Murnau (din 2004 până în prezent).
Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania”, „Profil” şi este membru al Trio „Contraste”; a realizat numeroase înregistrări radio, TV, CD, DVD în România, Germania şi Elveţia. Biografia sa este inclusă în ediţia 1998 Men of Achievement şi ediţia 1998 Five Thousand Personalities of the World. A compus muzica pentru spectacole produse de SRR, precum şi Pianissimo Summer Dream pentru ansamblu de percuţie, prima audiţie având loc la Conservatorul din Lausanne. Este autorul libretelor de operă Noapte albastră (muzica Diana Rotaru) şi „W” după Directorul de teatru de W. A. Mozart şi a publicat volumele Joc de oglinzi, Vârstele flautului şi Despre pietre şi păsări. Din 1997 până în prezent este prim flautist în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Ion Bogdan Ştefănescu cântă pe un flaut Muramatsu.

ION IVAN-RONCEA a studiat harpa la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu profesoarele Marica Pessione, Maria Belli şi Liana Pasquali şi a urmat stagii de perfecţionare cu profesoara Pearl Chertok la New York (1977, 1979). În curând i s-au deschis porţile către consacrarea internaţională (cariera peste hotare şi-o începe în 1972): la Concursul Internaţional de Harpă din Israel, 1976, obţine Premiul I, care a constat într-o superbă harpă de concert Lyon & Healy, confecţionată la Chicago (aleasă de el însuşi de la fabrica producătoare). I se acordă în 1979 un Certificat de Apreciere al Societăţii Harpiştilor Americani (un altul de Distincţie al aceleiaşi Societăţi în 1988). În 1984 i se decernează Premiul „Lily Laskine” al Societăţii pentru Renaşterea Harpei din SUA, în 2004 este decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler iar în 2008 i s-a conferit Premiul Radio România Cultural. A întreprins turnee în Europa, Orientul Mijlociu, China, Rusia, SUA. A participat la festivaluri importante: „George Enescu”, cele din Salzburg, Viena, Maastricht, Cardiff, Budapesta, Belgrad, La Coruńa, ca şi la Congresele Mondiale de Harpă din Olanda, Israel, Austria, Franţa, Republica Cehă. Ion Ivan-Roncea este membru al Asociaţiei Internaţionale a Harpiştilor şi al Congresului Mondial de harpă, din al cărui Directorat a făcut parte între anii 1985 şi 1990. Artistul a realizat numeroase înregistrări (pe lângă transmisiile în direct) cu posturi de radio şi televiziune din Sofia, Budapesta, Viena, lerusalim, Praga, Copenhaga, Paris, Frankfurt/Main, New York, Cardiff şi - fireşte - Bucureşti; totodată, a realizat înregistrări pe CD şi DVD.
Ion Ivan Roncea îmbină activitatea interpretativă cu cea pedagogică (este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti; a susţinut cursuri de măiestrie în Grecia, Ungaria, Franţa, Cehia, Italia, Austria, Olanda, Rusia, Marea Britanie, SUA). Personalitate de renume în lumea harpiştilor, Ion Ivan Roncea este invitat adesea în juriile unor concursuri internaţionale din Israel, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Austria, Elveţia. În 2007, a organizat primul festival de harpă din România, sub egida Filarmonicii „George Enescu” şi a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, eveniment ce s-a bucurat de o deosebită apreciere din partea publicului şi a presei de specialitate. În 2009 a obţinut titlul de doctor în muzică, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a acordat premiul pentru interpretare solistică şi a fost invitat în calitate de vicepreşedinte la Concursul Internaţional de Harpă din Israel. Din 2011 este invitat de către Academie Internationale de Harpe Pierre Jamet pentru a susţine cursurile de vară de la Gargilesse (Franţa), ca membru în juriul primului concurs internaţional de harpă Ksenia Erdely, Sankt Petersburg şi la Soka Harp Festival, Japonia. „Un muzician sută la sută, un artist complet, unul dintre cei mai buni harpişti ai lumii” (Bucureşti), „un liric al harpei” (Salzburg), „un virtuoz al harpei” (Budapesta), „unul dintre cei mai mari harpişti ai lumii” (Cardiff), „...măiestrie inegalabilă” (Frankfurt), „perfecţiune tehnică şi maturitate artistică” (Pontevedra), „interpret de clasă mondială, un mare muzician” (Londra), „a prezentat un recital strălucitor, primit cu entuziasm de către public” (New-York) - iată o selecţie extrem de parcimonioasă din citate de presă. Ion Ivan-Roncea activează la Filarmonica „George Enescu” din 1977, iar din 1991 este solist instrumentist. După absolvirea, în 1984, a Universităţii de Muzică din Bucureşti, VERONA MAIER a devenit cadru didactic la catedra de muzică de cameră. În 2006 a obţinut titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu teza Alegerea spontană a tempourilor pentru preludiile şi fugile din „Clavecinul Bine Temperat” de J. S. Bach. Debutul său concertistic, din 1970, a deschis drumul a numeroase concerte şi recitaluri care au avut loc pe scene din Italia, Elveţia, Franţa, Grecia, Ungaria, Germania, Slovacia, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia şi Cehia, precum şi al participării la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Alături de Georgeta Stoleriu (soprană, lăută, percuţie), Anca Iarosevici (viola da gamba discant, alto, tenor) şi Robert Dumitrescu (viola da gamba tenor, fidel, lăută, percuţie), face parte din formaţia de cameră Studioul de Muzică Veche, evoluând la clavecin şi percuţie. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune. Este prezentă pe şapte CD-uri realizate în ţară şi în străinătate. A fost solicitată de mai mulţi regizori, pentru a asigura consultanţa de specialitate la muzica mai multor filme pentru marele sau micul ecran: Moara lui Călifar (Şerban Marinescu, 1986), O vară de neuitat (Lucian Pintilie, 1994), Craii de Curtea Veche (Mircea Veroiu, 1996), Scrisorile prietenului (Mircea Veroiu, 1997). În 2004 a fost distinsă de către Preşedinţia României, cu medalia „Meritul cultural” - clasa I.