• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • George Enescu Philharmonic Records

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media Zilele Lipatti 2012
Zilele Lipatti 2012

Cea de-a doua ediţie a Zilelor Lipatti, eveniment organizat de Asociaţia Opus prin grupul MuziCArte se apropie de punctul culminant.


Evenimentul central al ediţiei din 2012 este Maratonul de recitaluri găzduite de Ateneul Român, în ziua de 2 decembrie, când va fi comemorat marele pianist Dinu Lipatti. Se vor reuni astfel, pe aceeaşi scenă, două promiţătoare tinere talente româneşti cu două staruri internaţionale. Pianistul Mihai Ritivoiu, câştigătorul din 2010 al Concursului Naţional de Pian din cadrul primei ediţii a Zilelor Lipatti se specializează în prezent la faimoasa Guildhall School of Music din Londra. Andrei Licareţ, care a urmat cursuri de măiestrie în Statele Unite ale Americii şi la Berlin, câştigător al unor importante premii naţionale şi internaţionale, urmează să susţină un recital în celebra Carnegie Hall în februarie 2013. Pianistul chilian Alfredo Perl, unul dintre muzicienii de elită ai lumii, este un excelent interpret al lucrărilor de Beethoven şi Ravel - autori care se vor regăsi şi în programul de la Bucureşti. Mai recent, dedică din timpul său şi dirijatului. Nikolai Lugansky este unul dintre cei mai profunzi si rafinaţi pianişti contemporani, un artist stăpân pe o tehnică formidabilă, care poate fi ascultat pe toate marile scene ale lumii. În data de 2 decembrie, la Ateneul Român, începând cu ora 16.00 îi puteţi urmări pe Alfredo Perl, Mihai Ritivoiu şi Andrei Licareţ propunând publicului bucureştean lucrări semnate de Beethoven, Schumann, Ravel, Enescu, Bach, Lipatti şi Chopin iar de la ora 21.00, Nikolai Luganski prezintă pe un program spectaculos şi divers ce reuneşte opusuri din creaţia lui Leos Janacek, Franz Liszt şi Serghei Rahmaninov. Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a Ateneului Român, Str. Franklin nr.1-3, sector 1, Bucureşti.
Pentru detalii şi informaţii suplimentare despre Festivalul Zilele Lipatti puteţi accesa site-ul www.dinulipatti.org.

Evenimentul este dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa.

Recital maraton - I
Duminica, 02 Decembrie 2012, 16:00 - 19:30, Ateneul Român, Sala mare

ALFREDO PERL
Ludwig van Beethoven
Sonata nr. 17, în re minor, op. 31 nr. 2
Robert Schumann
Faschingsschwank aus Wien, op. 26
Maurice Ravel
Une barque sur l'ocean
Alborada del gracioso din ciclul Miroirs

MIHAI RITIVOIU
George Enescu
Sonata în fa diez minor, op. 24 nr.1
Robert Schumann
Carnaval, op 9

ANDREI LICAREŢ
Johann Sebastian Bach
Partita nr. 6, în mi minor
Dinu Lipatti
Nocturnă în fa diez minor
Frederic Chopin
Sonata nr. 3, în si minor

Preţul biletelor pentru Recital maraton - I : 100 lei
Preţul biletelor pentru Recital maraton - I şi II : 200 lei
Biletele pentru concert se pot achizitiona de la casa de bilete a Ateneului Roman.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Sambata - Duminica 16:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75

Recital maraton - II
Duminica, 02 Decembrie 2012, 21:00 - 23:00, Ateneul Român, Sala mare

NIKOLAI LUGANSKY
Leos Janacek
V mlhach (În ceţuri)
Franz Liszt
Vallee d'Obermann
Les jeux d'eaux a la Villa d'Este
Isolde's Liebestod, S. 447

Serghei Rahmaninov
Sonata nr. 1, în re minor, op. 28

Preţul biletelor pentru Recital maraton - II : 150 lei
Preţul biletelor pentru Recital maraton - I şi II : 200 lei
Biletele pentru concert se pot achizitiona de la casa de bilete a Ateneului Roman.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Sambata - Duminica 16:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75

Alfredo Perl este unul dintre pianiştii de elită ai lumii. Născut în Chile, a studiat sub îndrumarea lui Carlos Botto la Santiago, cu Günter Ludwig la Köln şi Maria Curcio la Londra. De la vârsta de nouă ani, când a avut prima evoluţie pe scenă, a susţinut numeroase concerte în lume şi a câştigat premii la competiţii importante.
Alfredo Perl a interpretat setul complet al Sonatelor de Ludwig van Beethoven la Wigmore Hall din Londra, la Santiago şi Moscova, cu succes enorm la public. Desăvârşirea seriei de la Wigmore Hall a coincis cu lansarea pe disc a Sonatelor de Beethoven şi a Variaţiunilor de Diabelli. Despre Perl s-a spus că interpretează Beethoven “cu o prospeţime sclipitoare, delicateţe extraordinară şi strălucire firească. El demonstrează că şi în aceste timpuri prozaice, marea tradiţie a interpretării muzicii lui Beethoven continuă”. (Joachim Kaiser, Süddeutsche Zeitung).
Cea mai recentă înregistrare, cu muzica integrală pentru pian solo de Maurice Ravel, a fost lansată de Celestial Harmonies.
Alfredo Perl a debutat în “International Piano Series” la Queen Elisabeth Hall în anul 1992 (o serie la care s-a întors de câteva ori), debut urmat îndeaproape de primul său recital la Wigmore Hall. Perl a evoluat în centre importante ale lumii, precum Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Barbican Centre din Londra, Rudolfinum din Praga, Herkulessaal din München, Filarmonica din Köln, Izumi Hall din Osaka, Teatrul Colon din Buenos Aires, Town Hall şi Opera din Sydney, Conservatorul din Moscova. De asemenea a fost invitat să participe la Festivalurile din Schwetzingen, Schleswig Holstein, Rheingau, Bad Kissingen şi la Festivalul Beethoven de la Bonn.
Interpret versatil, Alfredo Perl a evoluat ca solist împreună cu ansambluri londoneze – Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC, Filarmonica Regală, precum şi cu Orchestra Hallé, Residentie Orkest, Orchestrele Simfonice din Melbourne şi Sydney, Orchestra Mozarteum, Suisse Romande, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Filarmonica Olandeză, Orchestrele Simfonice din Viena şi Tokyo.
Alfredo Perl abordează şi arta dirijorală şi, din anul 2009, se află în poziţia de director muzical al Orchestrei de Cameră din Detmold.

Mihai Ritivoiu este unul dintre cei mai apreciați pianiști ai tinerei generații, câștigătorul Concursului Național de Pian înscris în prima ediție a ”Zilelor Lipatti” (2010.)
Evoluțiile sale de succes în cardul ediției 2011 a Concursului Internaţional ”George Enescu” au fost recompensate cu Premiul al III-lea, ”Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu” şi Premiul ”Constanţa Erbiceanu” oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Aceste distincţii au fost urmate, la scurt timp, de obţinerea ”Premiului Tinerilor Muzicieni” la Gala Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) şi de câştigarea celei de-a X-a ediţii a Marilor Premii Prometheus la secţiunea Opera Prima, pentru debut în domeniul artistic.
Încă din primii ani ai carierei pianistice, Mihai Ritivoiu s-a făcut remarcat în cadrul unor concursuri naționale și internaționale precum Concours Musical de France, Paris, 2002 – Premiul I, Concursul Internațional de Pian de la San Sebastian, Spania, 2004 – Premiul al II-lea, Concursul Internaţional Jeunesses Musicales, Bucureşti, 2006 – Premiul I.
Activ de asemenea în domeniul muzicii de cameră, s-a perfecționat ca bursier al programului ”Interferenţe” din cadrul Festivalului internaţional de muzică de cameră SoNoRo, susţinând recitaluri alături de interpreţi de renume internaţional precum violoncelistul Bernhard Naoki Hedenborg şi violonistul Alexander Sitkovetski. În 2009 şi 2010 a fost beneficiar al bursei ”Tinere talente” oferită de Fundaţia Principesa Margareta a României.
Mihai Ritivoiu a concertat, în postură solistică sau camerală, pe numeroase scene din România, dar și peste hotare, în Franța, Germania și Elveția. În studiourile Radio România, pianistul a înregistrat Concertul nr.2 op.18 de Serghei Rahmaninov alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Gheorghe Costin, difuzat în premieră pe 1 noiembrie 2011, de Ziua Radioului, precum şi un program cu lucrări de pian solo pentru proiectul ”Euroradio Tineri Muzicieni”, inclus în stagiunea 2011-2012 a Uniunii Europene de Radio.
Născut la Bucureşti în 1989, Mihai Ritivoiu este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din capitală, unde a studiat cu pianistul şi profesorul Viniciu Moroianu. În perioada octombrie 2011 – februarie 2012 a beneficiat de o bursă pentru a studia cu Einar Steen-Nøkleberg la Universitatea de Muzică din Hanovra. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Gabriel Amiraş, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet, iar din anul 2012 beneficiază de sfaturile şi îndrumarea maestrului Valentin Gheorghiu.
Mihai Ritivoiu este în prezent bursier al Guildhall School of Music and Drama din Londra, unde urmează studiile de Masterat la clasa profesoarei Joan Havill.

...pianistul Andrei Licareț, un muzician ce pătrunde adânc în substanța artistică a opus-ului prezentat...” – Dumitru Avakian, ”Enescu revine la Sinaia”, România literară nr.34/2011
Andrei Licareț a început studiul pianului la vârsta de 5 ani sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul pianist și organist Nicolae Licareț și a debutat în 7 octombrie 1993 alături de orchestra ”Jeunesses Musicales” interpretând Concertul în do major pentru pian și orchestră KV246 de W.A. Mozart. A beneficiat apoi de îndrumarea unor profesori renumiți, cum ar fi Gabriela Enășescu, la Liceul de Muzică ”George Enescu”, Viniciu Moroianu, Dana Borșan și Dan Dediu (compoziție) la Universitatea Națională de Muzică din București, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris și Berlin, Dmitri Bashkirov la Salzburg, Leon Fleisher la Peabody Conservatory din Baltimore.
Participările sale la concursuri naționale și internaționale i-au adus Premiul I la Concursul Internațional ”Jeunesses Muicales”, Premiul I al Concursului de pian ”Yamaha”, Marele Premiu al Concursului Internațional ”Lorry Wallfisch”, Premiul I la Concursul ”Mihail Jora”, Premiul al II-lea la Concursul de pian din cadrul Cursurilor internaționale Tel-Hai din Israel, premiul al II-la al Concursului din Sheveport, Louisiana.
Pianistul are un repertoriu bogat, pe care a avut ocazia să-l prezinte publicului în numeroase apariții în România și în centre muzicale din Europa (Roma, Dublin, Ohrid, Santander, Alicante, Praga, Berlin, Istanbul, Enighien, Paris, Vendôme, Salonic, St. Gallen, Chișinău, Rishon Le Zyion, Würzburg, Mannheim, Varșovia, Bruxelles, Copenhaga, Lübeck, Bad Kissingen) și din America (New York, Washington, New Jersey, Boston, Huston, Pella, Northampton). A colaborat cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galați și Florentin Mihăescu și a realizat înregistrări pentru Radio România și Televiziunea Română.
Andrei Licareț este membru al Fundației Naționale ”Henri Coandă” pentru Sprijinirea Tinerilor Supradotați.

Nicolai Lugansky îmbină lirismul cu eleganţa şi cu un simţ al îndrăznelii perfect”. The Guardian, noiembrie 2011.
Capabil de mare rafinament şi sensibilitate interpretând muzică de Mozart şi Schumann, cu o virtuozitate care îţi taie respiraţia în lucrări de Rahmaninov şi Prokofiev, Nikolai Luganski este un pianist cu o extraordinară profunzime şi verstailitate.
În stagiunea precedentă, muzicianul rus a debutat cu Orchestra Simfonică din Chicago condusă de Charles Dutoit, a susţinut concerte cu Orchestra Gewandhaus, Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, Orchestrele Simfonice NHK, Philadelphia şi Tonhalle din Zürich, colaborând cu dirijori renumiţi precum Andris Nelsons sau Valery Gergiev. A susţinut recitaluri la Sala Rudolfinum din Praga, Filarmonica din Sankt Petersburg, Conservatorul din Moscova şi a debutat la Konzerthaus din Viena. În stagiunea 2011-2012 a evoluat în turnee cu Filarmonica din Londra, Orchestra Suisse Romande şi Orchestra Naţională Rusă.
Nikolai Lugansky are şi o activitate discografică importantă, înregistrând exclusiv pentru casa de discuri Naïve-Ambroise, iar ultimele sale imprimări, cu cele două sonate pentru pian de Serghei Rahmaninov, au fost lansate în toamna anului 2012. Înainte de acest disc a apărut cel cu lucrări solo de Franz Liszt, apreciat de publicaţia “Le Monde”: “Nikolai Luganski a pătruns în cercul marilor “Lisztieni”. Albumul cu muzică de Chopin a fost descris de “The Guardian” ca “absolut senzaţional”, iar CD-ul înregistrat împreună cu violonistul Vadim Repin a primit primit Premiul “BBC Music Magazine Award” şi aprecierea specialiştilor de la Gramophone: “o interpretare magnifică”. Nikolai Lugansky a obţinut premiul Diapason d’Or pentru înregistrarea integrală a Studiilor şi Preludiilor de Chopin, precum şi pentru imprimările cu Preludii şi Momente muzicale de Rahmaninov.
De asemenea, a primit premiul Echo Klassic pentru înregistrarea în 2005 a Concertelor nr. 2 şi nr. 4 de Rahmaninov. Printre proiectele sale în stagiunea 2012-2013 şi nu numai, se numără concerte cu Orchestra Filarmonicii din New York dirijată de Charles Dutoit, Orchestrele simfonice din Paris (Rafael Frübeck de Burgos), Bamberg (Mihail Pletniov), Londra (Gianandrea Noseda) şi Filarmonica din St. Petersburg (Yuri Temirkanov), colaborări violoniştii Vadim Repin şi Leonidos Kavakos, recitaluri la Teatrul Champs-Elysées, Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Berlin şi Auditoriul Naţional de Muzică din Madrid. De asemenea sunt notabile participările lui Nikolai Luganski în festivalurile prestigioase de la Verbier, Edinburgh, BBC Proms, “La Roque d’Anthéron”.