• Română (România)
 • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
 • Brâncuși e al meu

  banner Cumintenia Pamantului

 • Regulamentul concursului pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Stradivarius Elder Voicu 1702

  stradivariusConcursul urmează să reintroducă în circuitul artistic vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, instrument ce reprezintă o valoare de patrimoniu naţional de care va beneficia, în primul rând, viaţa muzicală românească.

  Citește mai mult...

 • Simfonic: Mozart-Brukner

  Joi, 14 şi vineri 15 noiembrie 2013, ora 19:00

  Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
  Dirijor: CHRISTIAN BADEA
  Solist: GIULIANO CARMIGNOLA

  Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV 218
  Anton Bruckner - Simfonia nr. 4, în mi bemol major, WAB 104

 • Informaţii despre bilete şi abonamente

  atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
  (+4) 021 315 6875
  Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

  De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook şi Twitter.

 • Caietele Filarmonicii "George Enescu"

  orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
  Publicate de Editura Anima, Coordonator de colecţie: Cristina Sârbu

Stagiunea 2013 - 2014

Vă rugăm să vă abonaţi la newsletter

Prima pagina Presa şi media Comunicat de presă - Rec...
Comunicat de presă - Recital Aron Cavassi-Cristian Petrescu

Filarmonica "George Enescu" anunţa un nou concert din cadrul seriei Stagiunea de marţi seară:
Marţi 5 aprilie, ora 19, Sala mică, Recital cameral
Aron Cavassi – vioară
La pian: Cristian Petrescu

Program:
Tomasso Vitali Chaccone in Sol Minor
Ludwig van Beethoven Sonata nr 5 op.24 a "Primaverii"
George Enescu Impromtu concertant
Franz Waxman Fantezia Carmen

Aron Cavassi este fiul violoncelistului Dan Cavassi şi al compozitoarei Carmen Cârneci şi provine dintr-o familie ale carei tradiţii muzicale se întind pe cinci generaţii.
A început studiul pianului la vârsta de 5 ani, iar la 7 ani a început şi studiul viorii cu prof. Paul Theodorescu la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Nr. 3 din Bucureşti, în paralel cu frecventarea Colegiului German Goethe. Din clasa a VI-a este elev al Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa de vioară a doamnei profesoare Carmen Runceanu.
A luat parte la cursurile de măiestrie organizate de Academia de Vară de la Sighişoara (2005, 2006) unde a studiat cu profesorii Alexandru Gavrilovici, Vladimir Lakatos, Karel Boetschotten, Dorel Paşcu-Rădulescu); a participat la „Gala tinerilor laureaţi“ de la Arcuş (2006), de asemenea, la manifestările prilejuite de Zilele Liceului “George Enescu” (2007, 2008, 2009, 2010). La 9 ani debutează pe scena Ateneului Român. A cântat în recitaluri instrumentale precum “Tinere talente”, “Tinere speranţe”, “Bijuterii muzicale”, “Muzicienii Mileniului III”, “Muzica românească şi tinerii” în concertele organizate de Fundaţia “Remember Enescu”. Tânărul violonist a susţinut recitaluri în multe săli bucureştene: la Palatul Cantacuzino, Palatul Şuţu, Palatul Parlamentului, Cercul Militar, Sala Mică a Ateneului Român, Universitatea Naţională de Muzică Bucuresti ş.a. Aron Cavassi a fost selecţionat şi invitat de mai multe ori să cânte în faţa publicului şi microfonului emisiunii de radio realizate de Rodica Sava «Muzicieni de azi, muzicieni de mâine…».
La cei 15 ani ai săi, are un palmares impresionant : este multiplu laureat al următoarelor concursurilor internaţionale : Concursul Internaţional de interpretare Cornelia Bronzetti – Câmpina 2004, Concursul Internaţional de Interpretare Remember Enescu – Sinaia în 2005 şi 2006, Concursul Internaţional W.A.Mozart – Târgovişte 2007. În 2008 Premiu 1, Marele Premiu şi Trofeul Mozart la Concursul Internaţional de Interpretare Târgovişte. În acelaşi an, 2008, Premiul 1, Trofeul concursului şi Marele Premiu la Concursul Naţional – Marele Premiu – Bucureşti. În anul 2010 Premiul 1 şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de interpretare artistică “Sigismund Toduţă”.
De asemenea, a obţinut şi alte 43 de premii în majoritate premiul 1 la concursuri naţionale (Garabet Avakian, In Memoriam, Muzica Clasică, Paul Constantinescu, Victor Giuleanu), olimpiade naţionale, premii speciale (Premiul special “Remember Enescu” – 2003, Premiul Fundaţiei «Aperto» - 2005), etc. În anul 2010 se situează între cei 12 semifinalisti selectionaţi pentru a reprezenta România la concursul Eurovision – Viena 2010.
Din primavara anului 2011 urmeaza periodic la Berlin cursuri de perfecţionare sub indrumarea cunoscutului violonist şi pedagog rus Dmitri Tonbasov.
Tânărul artist are în repertoriu multe lucrări din literatura viorii: de la Bach, Vivaldi, Haendel, Leclair, Loccateli, Mozart, Paganini, Sarasate, Wieniawsky, Kreisler la Enescu, iar dintre lucrările concertante pentru vioară şi orchestră: Mozart - Concertul nr.3 in sol major, Vieuxtemps - Concertul nr.5, Lalo – Simfonia Spaniola, Waxman – Fantezia Carmen.

Pianistul şi compozitorul român de origine armeană Cristian Petrescu emigrează în 1969 şi după o scurtă şedere în Beirut (Liban) unde şi debutează pe scena de concert, primeşte în octombrie 1970 o bursă la Juilliard School din New York. În 1972 este distins cu premiul Aram Haciaturian şi în 1974, după încheierea studiilor, pleacă la Darmstadt unde, în cadrul celebrelor Cursuri de vara de muzică contemporană devine discipolul pianistului Aloys Kontarsky. În acelaşi an, obţine Premiul Kranichstein oferit de oraşul Darmstadt pentru prezentarea în primă audiţie a pieselor Klawierstück nr. 4 de Wolfgang Riehm şi Sonatina pentru flaut şi pian de Pierre Boulez. Îşi continuă pregătirea cu studii post-universitare la Musikhochschule din Köln, cu acelaşi prof. Aloys Kontarsky dar şi cu celebrul compozitor Karlheiny Stockhausen. În paralel, este asistent al clasei de violoncel a prof. Siegfried Palm. Între 1975-77 este asistent al clasei de compozitie a lui Karlheinz Stockhausen. În 1977 obtine diploma de “Konzertexamen” şi asistă timp de un an (1977-78) la cursurile de compozitie ale lui György Ligeti de la Musikhochschule din Hamburg. În 1981 intra ca pianist solist, dupa o auditie de intrare extrem de dificilă, în Ensemble Intercontemporain din Paris condus de Pierre Boulez, unde va ramâne pâna în 1986. După obţinerea în 1989 a cetăţeniei franceze se mută la Berlin, unde e invitat sa cânte cu membrii Orchestrei Filarmonice din Berlin un program dedicat exclusiv muzicii lui Enescu în concertul de deschidere a Sălii de muzica de camera a filarmonicii (Kammermusiksaal).
În 1994 e invitat din nou de catre Filarmonica berlineza sa cânte în aceeasi sala un program dedicat muzicii compozitorilor unguri (Bartók, Ligeti, Kurtág). În 1998 Cristian Petrescu primeste pentru înregistrarea sa pentru firma Harmonia Mundi a lucrarilor pentru pian de Enescu, premiul criticii pariziene “Le Diapazon d’or” precum şi “Grand prix du disque” al Academiei pariziene a discului, “Charles Cros”.